Dublin – Dag 2

Vi har sightseeingat hela dagen, gått runt i staden, tittat på gamla och otroligt vackra kyrkor och historiska platser och monument. Vi passade också på att gå en mindre pubrunda där vi besökte Dublins mest kända pub, Irlands äldsta pub och ett par andra som var charmiga och som vi blivit rekommenderade att testa.

Beanhive Coffee = supertrevligt

Vi började dagen med frunch på Beanhive coffee, ett hipstercafé, där vi åt English Breakfast. Det fanns flera olika varianter, vilket är trevligt, men framförallt fanns det en vegetarisk variant. Det är nog första gången jag stöter på det. Ett väldigt trevligt ställe som vi gärna går tillbaka till. Om inte annat för att det fanns flera scones och andra bakverk som såg väldigt mumsiga ut. Jag orkade inte äta en tugga till efter den stora frukosten så bakverken får vänta till en annan gång.

The Brazen Head = besvikelse

På The Brazen Head, som är den äldsta puben i Irland, tog vi en Guinness och åt fish and chips. Det var väldigt fint, det är mängder med vackra blommor och puben är välbevarad. De har också en charmig liten innergård, där vi slog oss ned. Vi var dock besvikna på det stället. Maten var inget vidare och överprissatt. Vilket man förvisso kan vänta sig eftersom det är turistigt och det är en upplevelse i sig att ha besökt Irlands äldsta pub. 

Det som var mer förvånande, och en betydligt större besvikelse, är att Guinnissen var den absolut sämsta av alla vi testat. Vi har inte varit på så många ställen men det är ändå en handfull pubar och förväntningarna på The Brazen Head var betydligt högre än nivån som serverades. Den smakade gammalt, vilket den kan göra om det är en öltunna som stått öppen för länge.

Detta är något man kan stöta på när man dricker en öl som baren ifråga inte säljer så mycket av. Så är dock inte fallet på The Brazen Head för är det något de säljer mycket av så är det Guinness. Det måste ha sålts närmare en tunna bara under tiden som vi var där för i stort sett alla drack Guinness, och det var mycket folk. Ett annat alternativet är då att själva kranen (the tap) inte är rengjord, eller bra rengjord. Jag vet inte om så är fallet men oavsett är jag besviken över att de inte bättre förvaltar arvet och ryktet som puben har.

Temple Bar = charmigt och god Guinness

Däremot Temple Bar, som förmodligen är Dublins mest kända pub och också en av de äldsta pubarna i Dublin, levde helt klart upp till förväntningarna. Det var dagens första pub efter att vi knatat runt en del. Utvändigt är baren uppseendeväckande, på ett väldigt bra sätt. Dess röda färg med blommor som väller ner längs husväggarna är oerhört charmigt. Insidan har också hög charmfaktor. Det är förvånansvärt stort men upplevs ändå som litet och mysigt.

De hade en trubadur som spelade irländska visor som var mycket stämningsfullt. Till det serverades vi en Guinness som var förvånansvärt uppfriskande. Jag har alltid upplevt Guinness som tung, men inte i Dublin. Färsk Guinness som är rätt upphälld skulle jag kunna dricka lika väl som en lager. Vi tyckte faktiskt så mycket om Temple Bar att vi gick tillbaka dit senare. För att få en god öl efter besvikelsen på The Brazen Head. Priset på The Temple Bar var något högre än pubarna en bit utanför turistområdet. Det var dock inte sås stor prisskillnad som vi befarat, med tanke på hur välbesökt Temple Bar är. Då spelade ett band mer livliga irländska sånger som medförde en glad stämning. Det var en mycket bra avslutning på en mycket bra dag.